Ángyán József levelét megírta… (2012.02)

2012. február 28., kedd

Nagy meglepetést okozott  Ángyán József államtitkár lemondása, aki szerintem az Orbán-kormány egyik legszimpatikusabb tagja volt. A levelet elolvasva, teljes mértékben megértem aggodalmait. Ezért is sajnálom, hogy egy ilyen igazi, a magyarság ügye iránt elkötelezett, kiváló szakember volt kénytelen távozni a kormányból.A lemondás indokait végiggondolva megállapítható, hogy a városunkba végbement események is alátámasztják ezeket az indokokat. Jól emlékszem, hogy az új kormány megalakulása körüli hetekben, milyen nagy hangsúlyt kapott a vidéki kistermelők kiemelt támogatása.  Azon túl, hogy családunk is fogyaszt mezőgazdasági termékeket, nincs közvetlen kapcsolatom a mezőgazdasággal. Ennek ellenére szembeötlő, hogy a áruház-láncok kínálatából egyre inkább kiszorulnak a magyar mezgazdasági termékek. Csak egy példa erre: hogyan lehetséges, hogy az alma-exportáló, kiváló minőségű almát termesztő Magyarországon a Tesco áruházakban külföldről származó almát árusítanak?
Évekkel ezelőtt Siófokon, a volt kispiac helyén megépítettek egy új csarnokot, állítólag kimondottan abból a célból, hogy a környék őstermelői itt árusíthassák termékeiket. Aztán a helyi önkormányzat vélhető mohósága, a bevételek maximalizálása oda vezetett, hogy a kistermelők képtelenek voltak az egyre növekvő helypénzt megfizetni. Ennek következtében ez a piac megszűnt, helyén bútorüzlet sok egyéb elárusítóhely létesült, a gazdák pedig vagy tönkrementek, vagy más elfoglaltságot kerestek megélhetésük biztosítására.
Pedig az őstermelők nagyobb támogatást is megérdemeltek volna, nem csak a kormány, hanem a helyi önkormányzat részéről is. Ha az önkormányzatnak volt pénze milliárdos látvány-beruházások megvalósítására, akkor talán jutott volna néhány millió arra is, hogy átmenetileg akár ingyen, vagy nagyon minimális díj ellenében tegye lehetővé a környékbeli őstermelőknek termékeik árusítását az erre a célra létesült csarnokban. Ugyanakkor szigorúan büntették volna a „maffiahálózat” tagjait, akik ezen a helyen távolabbról, vagy netán külföldről származó termékeket árusítottak volna.
Teljes mértékben egyet értek Ángyán József levelének azon állításával, miszerint „Ez az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt „maffiahálózat” mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk  e zsákmányszerzés útjában álltunk”.
A karcagi polgármester jó szándékában nem kételkedem, de miniszterként az eltelt másfél év alatt nem tudott felmutatni olyan átütő eredményt, amit joggal elvárhattunk volna. Kétségtelen, hogy a tavalyi évben a mezőgazdasági termelés a korábbiaknál nagyobb mértékben járult hozzá a nemzeti össztermékhez, de ez a mezőgazdaságban dolgozók erőfeszítésein túl, a kedvezőbb időjárási körülményeknek tudható be.   Nagyon remélem, hogy Ángyán Józsefnek a közeli jövőben lesz még meghatározó szerepe a magyar mezőgazdaság irányításában.  Bár csak több hasonló tudású és elkötelezettségű szakember dolgozhatna a magyar államigazgatásban.